2020. március 22., vasárnap

Több mint egy év

Ebben a jelenleg lassan kaotikusnak látszó helyzetben úgy döntöttem újra "tollat ragadok". Nagyon rég jelentkeztem.. de már rég érik, hogy írok, csak még nem jutottam idáig. Nem biztos, hogy mindent le tudok írni ami az eltelt több mint egy év alatt történt velünk. Nem volt egyszerű az első év.. szinte az első félévet ketten töltöttük itthon. Apa messze dolgozott, de így még nagyobb lett az összhang azt hiszem. Az első hat hét félelmekkel, izgulással telt.. majd amikor végre sok-sok utánajárás után a papírok is a kezünkbe kerültek teljesen fellélegeztünk.. van egy Vér szerinti nevünkön viselt Kisfiú, aki a Bence Noel nevet kapta.
Alapvetően nyugodt, kiegyensúlyozott a kezdetektől.. mindig mosolyog, nem akadály az idegen helyen alvás.. már fél évesen Apával együtt töltöttünk egy hetet messze az otthontól.. azt is szuperül vette..  Nem vagyunk betegesek.. játszani imád, a zenét.. a mesélést még inkább. Kb. 5 hónapos korától átaludta az éjszakákat.. egészen 10 hónapos koráig.. azóta újra ébredünk egyszer enni.. vagy mostanság egyszer sem.. viszont így korán ébred. Lassan eljutok oda, hogy olyan kis kuckót alakítsak ki számára amit anno megálmodtam.. ha lett volna 9 hónap előnyöm. De nem volt és talán most nem bánom.. mert semmiért nem adnám. Egyesek szerint tiszta apja.. Mindenki belelát valami vonást belőlünk.. és Ő úgy formálódik ahogy neveljük.
Persze nem minden cukormázas azért Nálunk sem. Történt egy májusi délelőtt, hogy a visszabukások száma megemelkedett, véres bukás látott napvilágot.. nagyon megijedtem.. persze ketten voltunk akkor is. Hívtam az orvost..mitévők legyünk... vártunk (minimális volt, de volt) .. azt hiszem két napot talán de csak nem múlt.. így nem volt más választás és tanács irány a Heim Pál... ott töltöttünk 5 napot. Sajnos tükrözés lett a vége.. mert a tápszercsere.. illetve a gyomorsavcsökkentő sem hozta a kívánt eredményt..  kiderült egy enyhe gyulladás, így laktózmentes.. tejmentes diétát kellett tartanunk egészen egy éves koráig...illetve egy egyszerű vérvételből.. egy agranulocitózis.. ami annyit jelent, hogy nem termelt a szervezete azt a  fehérvérsejtet ami ellenáll a fertőzéseknek..így ha lázas megbetegedésre kerül sor irány a Heim Pál.. és ott kap megfelelő kezelést.  így sajnos eleinte 2 havonta most már 3 havonta járunk ellenőrzésre a hematológiára. Szuperül hősként viseli a vérvételeket.    Persze Én"  a para mamik táborát növeltem és mindenfélét olvastam a  neten.. de megnyugtattak, hogy szűrték a gyerkőc vérképét mindenre és ne gondoljak  a legrosszabbra ilyesmiről szó sincs. Sajnos egyre több babánál derül erre fény.. nem tudni miért ...de a tendencia hogy egy éves koruk körül kinövik..Hát ebben reménykedünk.. és nem olvasom a "mivanhamégsem oldalakat.  A legutóbbi ellenőrzéskor  úgy néz ki ha lassan is de alakul a fehérvérsejtek száma..Eddig  nem volt szükség, hogy felkeressük egy lázas megbetegedés miatt a kórházat..mert két héttel ezelőttig szinte betegek sem voltunk. Akkor kaptunk egy komolyabb hörgőgyulladást.. egy éjszaka volt lázunk utána csak hőemelkedés.. de nem kellett Pestre menni.. (bár naponta telefonáltam a doktornőnek.. mi újság ).
Gyönyörűen fejlődik kint van 10 fogacskája.. amik szinte pikk-pakk jönnek.. nem igazán érzékeljük a fogzási fájdalmakat..nem mondom, hogy nem volt/van egy-egy keserves felsírás éjszaka.. de gyorsan a vállamon visszaalszik.  Próbáltuk úgy szoktatni, hogy egyedül aludjon el, nincs alvási rituálé.. Nálam megeszi a tápszert.. Apa adja a cumit és mennek aludni... ez működött egészen a betegségéig.. azóta van hogy kéri énekeljek neki, és ott kell csücsülnöm mellette.. persze érdekes mert a napközbeni alvásnál ezt nem igényli.. próbálom visszaszoktatni, majd nem tudom milyen sikerrel megy. Egy-két szót már mondogat szépen.. persze szerintem többet is mondhatna. Mondta már, hogy Anya, Apa, Papa, Mama.. de most mindenki Mama.. mindenkit így szólít.. ha éhes az "adjál" szót használja, érthetően. majdnem tisztán.. most kb. két hete van a "Vau " a kutyus.. mondja a Baba szót.. és a Brr.. az autóra.. remélem lassan gyarapszik a szókincse. Igyekszem sokat énekelni, mondókázni Neki.. folyton beszélek hozzá. Ügyesen elveszi a kezemből a kanalát, és villácskáját és teszi az ételt a szájába.. a nyers zöldségekkel még hadilábon áll.. de mindent megeszik amit eléje teszek főzve, sütve.. persze van hogy Bébiételből oldom meg az ebédjét.. de az esetek 95%-ban Én főzök Neki vagy a Mama.. eddig nem jött ki allergia sem mézre, dióra.. mogyorót még nem adtam neki.. de szerintem már evett mogyorót, mandulát tartalmazó/tartalmazható ételeket. Az elején igyekeztem minden szabályt betartani  a hozzátáplálásról... vettem könyveket... olvastam a neten.. figyelek, hogy hetente kerüljön máj, spenót/sóska/tojás az ételeibe. Neki főzök..magunknak már kevésbé.. most hogy a Mama nyugdíjas lett sokszor leveszi ezt a vállamról és Ő főz.  Néha van egyébként lelkiismeret furdalásom. Bence mellett nem tudok háztartást vezetni, csak ha alszik.. vagy ha a járókájában hajlandó egy 10-15 percet eltölteni.. a konyhánk kicsi oda járókát... nem tudok betenni. Próbáltam már, hogy az etetőszékbe berakom és adok a kezébe.. fakanalat.. tányért.. néha el van, de nem ez a jellemző. A párom szerint így is túl sokat foglalkozom a lakással.. (kb. 2-3 naponta port törlök és porszívózok.. a felmosás napi alap..) többet kellene pihennem míg Bence is alszik.. de nem tudok leállni.. frusztrál .. néha-néha leülök horgolok.. mert azért az az egy szenvedély megmaradt .. igaz hogy kevesebbet jóval..de kikapcsol.
Így 15 hónaposan elég ügyes... most már lejárunk vagyis a koronavírusos helyzetig lejártunk délelőttönként az udvarra.. és nagyon élvezte hogy majdnem vele egykorú gyerekeket nézeget és játszik velük. Úgy látom kell neki a gyerek társaság.
Minden nap mentünk a Mamiékhoz délután... alvás után.. s ott voltunk míg Apa haza nem jött. van hogy a délutáni alvást is ott töltötte. Van kiságya.. játéka ott is. Egyébként imád ott lenni, nagy kertes ház.. sokan veszik körül.. nagynéni.. unokatesók... s a jóidő beköszöntével. megnézzük  pipiket.. a vaut minden nap... most ezt a járvány miatt nem tehetjük.. de remélem gyorsan átjut rajta az Ország és lassan-lassan visszaállhatunk a megszokott rutinhoz. De ez az időszak jó lesz arra, hogy itthon is sokmindent redbe tegyek.. tervem egy étrendnapló kialakítása, hogy megkönnyítsem a napi dolgaimat.. a bevásárlást is leszűkítsem. Így nem kellene minden nap törni a fejem, hogy mit is készítsek számára..igyekszem ide is jönni és írni, beszámolni a mindennapjainkról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése